Hvad er osteopati til heste?
Osteopati er en manuel behandlingsform, hvor jeg bruger mine hænder til at behandle hele hestens krop med forskellige teknikker.
Jeg hjælper hestens krop med at genoprette ubalancer, øge mobiliteten og til at stimulere kroppens egen selvregulering og selvhelbredende evner. Kroppen kan dermed genoprette sin balance (homøostase), som er vigtig for at bevare sundheden.
Som osteopat har jeg stor viden om hestens anatomi og fysiologi. Jeg arbejder meget med bevægelsessystemet men også det neuro-vegetative system – altså det sympatiske og parasympatiske nervesystem, og hvordan det påvirker resten af kroppen.
Som osteopat ser jeg kroppen som en enhed og tager højde for 3 forskellige systemer:
Det parietale system (skelet, led, muskler og sener):
Alle led skal have god bevægelighed og stabilitet. Det har en stor rolle for et velfungerende nervesystem og en god blodcirkulation.
Det viscerale system (organer og fasciale forbindelser mellem organerne):
Alle organer i kroppen bevæger sig, når hesten løber, trækker vejret osv. men også af kroppen selv. Hvis organet ikke kan bevæge sig, påvirker det organets funktion, men også dets forbindelser til det parietalesystem (fascia, muskler, ledbånd) og omvendt.
Det kranio-sakrale system (suturer i kraniet, meninges (hjernehinder) og spinalvæske):
Rygmarvskanalen løber fra kraniet (kraniet) til korsbenet (sacrum) og er omgivet af Dura Mater (en tyk membran, også kaldet hjernehinden). Dura mater omgiver hjernen, rygmarven men også de første 5 mm af spinalnerverne og kan derfor påvirke hele kroppen. I rygmarvskanalen er der cerebrospinalvæske (cerebrospinalvæske), som har flere vigtige funktioner i kroppen.
Som osteopat arbejder jeg imod, at rygmarvsvæsken har et jævnt og frit flow for optimal sundhed og balance, og at alle strukturer i det kranio-sakrale system skal være mobile.
Alle 3 systemer integrerer og er afhængige af hinanden og derfor er det ikke muligt at udelukke nogen af systemerne i en osteopatisk behandling.
Udover sin egen vægt skal man også tage højde for, at hesten skal bære rundt på rytteren, som nogle gange sidder skævt .
Derudover kan hesten bl.a. have udfordringer med:
- Tænder
- Benstilling
- Forkert beslag/beskæring
- Eksteriørmæssige udfordringer
- Udstyr der ikke er tilpasset ordentligt
Ovenstående er med til, at hesten spænder op i kroppen og kan have brug for en osteopatisk behandling.
Hvordan foregår en osteopatisk behandling?
Inden jeg går i gang med at arbejde med din hest, tager vi en kort snak om, hvilke udfordringer du oplever i din daglige omgang med din hest. Du kender din hest bedst, så jo mere du kan fortælle mig om tidligere skader, uheld etc. jo bedre kan jeg gøre mit arbejde.
Derefter laver jeg en bevægeanalyse, hvor jeg kigger på helhedsbevægelsen i hestens krop.
Jeg laver herefter en manuel undersøgelse af hele hesten, for at kunne tilrettelægge den helt rigtige afbalancering til din hest med en kombination af flere af forskellig teknikker for at fjerne restriktioner i hestens blødvæv og led samt skabe øget bevægeligehed, som giver mere smidighed i hestens bevægeapparat.
Målet med behandlingen er, at skabe både mental og fysisk velvære hos din hest, så den igen kommer i balance og kan præstere optimalt i ridningen.
Ved første besøg vurderer jeg, om din hest kan have brug for flere besøg for optimale resultater. Rom blev ikke bygget på én dag, og det samme gør sig gældende for din hest. En skade er ofte opstået over længere tid og tager også tid at udbedre, så vær tålmodig. Osteopati kan dog gøre underværker, hvis vi arbejder kontinuerligt og målrettet med det. Det har jeg oplevet med min egen hest.