Hvad er fysiurgisk hesteterapi?

Fysiurgisk hesteterapi kaldes afbalancering og er for heste, der ikke fungerer optimalt i ridningen. Hesten er måske spændt over ryggen, i nakken eller har været ude for et styrt. Hesten kan også være i genoptræning eller det kan benyttes til forebyggelse af skader. Det er også for heste, der intet fejler, men at du som ejer blot vil have din hest tjekket igennem af en fagperson. Som fysiurgisk hesteterapeut er jeg uddannet i hestens anatomi og bevægelighed samt hestens skelet, muskler, ligamenter, sener og bindevæv.

Hesten er en atlet, der bruger sin krop til det arbejde, vi som rytter beder den om. Derfor er det ganske normalt, at der opstår spændinger – du kender det selv, når du har været i fitnesscentret, så er kroppen øm efter en god workout. Når man træner, opstår der brist i muskelfibre og bindevæv. Når musklen ikke bliver brugt, heler den og bliver dermed stærkere.

Fysiurgisk hesteterapi er også for hopper, der lige har folet. Drægtighed og foling er nemlig en stor belastning for hoppens krop især i bækkenområdet. De fleste kvinder går også til en form for efterfødselstræning efter at have født - det bør din hoppe også
Hingste, der er blevet kastreret, kan være spændte i selve arret, og det trækker i det omkringliggende væv og kan give udfordringer, når de skal bevæge sig efterfølgende
Previous slide
Next slide

Udover sin egen vægt skal man også tage højde for, at hesten skal bære rundt på rytteren, som nogle gange sidder skævt og en sadel, som måske ikke passer 100%. Hvis hesten har tandproblemer, kan det også have indflydelse på resten af kroppen.

Altsammen ting der gør, at hesten spænder op i kroppen og kan have behov for en kærlig hånd til at slappe af igen.

Benstilling, beslag og eksteriør kan også have indvirkning på, hvordan hesten bruger sin krop, ligesom mennesker der er født med en skæv ryg, har uens længde på benene etc.

Hvordan foregår fysiurgisk hesteterapi?

Inden jeg går i gang med at arbejde med din hest, tager vi en kort snak om, hvilke udfordringer du oplever i din daglige omgang med din hest.  Du kender din hest bedst, så jo mere du kan fortælle mig om tidligere skader, uheld etc. jo bedre kan jeg gøre mit arbejde.

Derefter laver jeg en bevægeanalyse, hvor jeg kigger på helhedsbevægelsen i hestens krop.

Jeg laver herefter en manuel undersøgelse af hele hesten, for at kunne tilrettelægge den helt rigtige afbalancering til din hest med en kombination af flere af nedenstående teknikker:

  • Kranio Sakral Terapi
  • Myofascial Release 
  • Massage
  • Ledmobilisering
  • Laserterapi
  • Afspænding
  • Udstrækning

Ved brug af disse teknikker arbejder jeg frem imod at fjerne restriktioner i hestens blødvæv og led, skabe øget bevægelighed som giver mere smidighed i hestens bevægeapparat.

Målet med afbalanceringen er at skabe både mental og fysisk velvære hos din hest, så den igen kommer i balance og kan præstere optimalt i ridningen.

Ved første besøg vurderer jeg, om din hest kan have brug for flere besøg for optimale resultater. Rom blev ikke bygget på én dag, og det samme gør sig gældende for din hest. En skade er ofte opstået over længere tid og tager også tid at udbedre, så vær tålmodig. Fysiurgisk hesteterapi kan dog gøre underværker, hvis vi arbejder kontinuerligt og målrettet med det. Det har jeg oplevet med min egen hest.